Noutăți

Bun venit pe Comunitatea Oaspete.ro

Locul de întâlnire virtual pentru pasionații de călătorii, aventuri și experiențe diverse! Aici, avem plăcerea de a vă prezenta o comunitate vibrantă și diversificată, care abordează o gamă largă de subiecte pentru a satisface curiozitatea și interesul fiecărui membru. Vă mulțumim că faceți parte din această comunitate minunată și vă așteptăm să explorați și să contribuiți cu ceea ce știți.

Pune o întrebare

Pune întrebări și obține răspunsuri de la comunitatea noastră

Răspunde la întrebări

Răspundeți la întrebări și devino un expert la topicul ales

Contactează-ne

Contactați direct administratorul site-ului.

Cumpărături Istoria Cumpărăturilor Online din România: De la Primele Platforme la Explozia E-commerce-ului

Ionuț

Staff Oaspete.ro
Moderator
Înscris
22 Oct 2023
Mesaje
17
Scor reacție
19
Puncte
5
Locație
România
Site web
oaspete.ro
Istoria Cumpărăturilor Online din România: De la Primele Platforme la Explozia E-commerce-ului
Cumpărăturile online au revoluționat modul în care consumatorii interacționează cu piața, transformând cumpărăturile într-o experiență accesibilă și convenabilă. În România, această tranziție a avut loc treptat, dar cu impact semnificativ asupra economiei și obiceiurilor de consum. Haideți să explorăm împreună istoria cumpărăturilor online în România, de la primele platforme până la expansiunea rapidă a e-commerce-ului în prezent.

Începuturile E-commerce-ului în România​

Primele încercări de comerț electronic în România au avut loc la sfârșitul anilor '90 și începutul anilor 2000, când internetul începea să devină mai accesibil pentru populația generală. În acea perioadă, magazinele online erau relativ rare, iar infrastructura pentru plăți online și livrare era încă în curs de dezvoltare.

Primele Site-uri de Comerț Electronic​

 1. eMAG: Lansat în anul 2001, eMAG a fost unul dintre pionierii comerțului electronic din România. Inițial, eMAG s-a concentrat pe vânzarea de produse IT și electronice, dar ulterior și-a extins oferta la o gamă largă de produse, devenind unul dintre cele mai mari și mai populare magazine online din țară.
 2. Cel.ro: Aproximativ în aceeași perioadă, Cel.ro a apărut ca un alt jucător important pe piața online din România, oferind produse electronice și IT. Cel.ro a contribuit semnificativ la popularizarea cumpărăturilor online, oferind prețuri competitive și un catalog variat de produse.
 3. Altex.ro: Deși Altex era deja un nume cunoscut în retailul tradițional, lansarea magazinului online în 2002 a marcat un pas important în direcția e-commerce-ului. Altex.ro a oferit consumatorilor posibilitatea de a cumpăra o gamă largă de produse electronice și electrocasnice direct de pe internet.

Dezvoltarea Infrastructurii și Creșterea Încrederii Consumatorilor​

În primii ani, una dintre principalele provocări pentru comerțul online din România a fost lipsa unei infrastructuri de încredere pentru plăți și livrări. Însă, pe măsură ce serviciile de curierat și sistemele de plată online s-au îmbunătățit, încrederea consumatorilor a crescut.

 1. Metode de Plată: La început, plata ramburs era cea mai comună metodă de plată, datorită lipsei de încredere în tranzacțiile online. Cu timpul, însă, pe măsură ce tehnologiile de securitate s-au îmbunătățit, plățile cu cardul și alte metode electronice au devenit din ce în ce mai populare.
 2. Servicii de Curierat: Apariția și extinderea serviciilor de curierat precum Fan Courier, Cargus, și Sameday a jucat un rol crucial în dezvoltarea comerțului online, asigurând livrări rapide și fiabile.

Expansiunea Platformelor și Diversificarea Pieței​

Pe măsură ce tehnologia a avansat și numărul utilizatorilor de internet a crescut, piața comerțului online din România s-a diversificat semnificativ. Astăzi, există o multitudine de platforme și magazine online care oferă o gamă variată de produse și servicii.

 1. Marketplace-uri: Platforme precum eMAG Marketplace au permis altor magazine și vânzători să-și listeze produsele pe site-ul eMAG, oferind consumatorilor o selecție și mai vastă de produse. Această strategie a fost adoptată și de alte site-uri, contribuind la creșterea comerțului online.
 2. Nişe Specializate: Au apărut numeroase magazine online specializate pe diverse nișe, cum ar fi fashion (Fashion Days), beauty (Sephora), sau home & deco (Vivre). Aceste site-uri au răspuns nevoilor specifice ale consumatorilor și au contribuit la diversificarea ofertei online.
 3. Platforme de Servicii: Pe lângă produse fizice, platformele de servicii precum Booking.com, Uber, și Glovo au crescut exponențial, transformând modul în care consumatorii accesează și utilizează diverse servicii.

Impactul Pandemiei COVID-19​

Pandemia COVID-19 a accelerat semnificativ creșterea comerțului online în România, pe măsură ce consumatorii s-au orientat către cumpărăturile online din cauza restricțiilor și a necesității de distanțare socială. Multe companii tradiționale s-au adaptat rapid, lansând platforme online pentru a rămâne competitive.

Viitorul Comerțului Online în România​

Privind spre viitor, comerțul online din România continuă să evolueze, cu noi tehnologii și tendințe care modelează piața. Inovațiile în domenii precum inteligența artificială, realitatea augmentată și livrările cu drone promit să transforme și mai mult experiența de cumpărături online.

În concluzie, istoria cumpărăturilor online din România este o poveste de inovație și adaptare, care a transformat fundamental modul în care consumatorii interacționează cu piața. De la primele platforme de comerț electronic până la expansiunea rapidă a e-commerce-ului de astăzi, România a demonstrat o capacitate remarcabilă de a adopta și integra noile tehnologii în viața de zi cu zi.
 

Atașamente

 • IMG_5981.jpeg
  IMG_5981.jpeg
  673,9 KB · Vizualizări: 1
 • IMG_5980.jpeg
  IMG_5980.jpeg
  670,3 KB · Vizualizări: 1

Subiecte similare

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Back